• Ondernemen

 • Videoblog door: Eva Beun

 • Fysieke en mentale belastbaarheid vergroten

  Hoewel Eva Beun pas iets meer dan een jaar lid is van onze Businessclub timmert ze met Tracé Advies al veel langer aan de weg. De vorige eigenaar richtte het bedrijf al in 1997 op en was met zowel de vestiging in Wezep en Elburg en een soort gelijk bedrijf in Zwolle heel succesvol. Zo succesvol dat hij er in 2009 voor koos om zijn aandacht volledig te richten op zijn bedrijf in Zwolle. Fysiotherapiepraktijk De Akker, waarmee Tracé al langer een samenwerking hadzag dit als een mooie aanvulling van hun diensten en nam Tracé graag over. Zij wilden hier echter wel een eigen gezicht aan geven en dat werd Eva.

 • Eva

  Eva: “Ik ben in 2006 afgestudeerd als fysiotherapeut en toen aan de slag gegaan op de revalidatieafdeling van De Voord. Daar lag de nadruk op mensen weer zelfredzaam maken. Dat was mooi, maar eigenlijk wilde ik meer. Toen ik in 2008 de functie van arbeidsfysiotherapeut bij De Akker langs zag komen heb ik mijn kans gegrepen. Vooral de combinatie van het fysieke van fysiotherapie en het mentale vind ik geweldig. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als iemand lichamelijke klachten heeft, er vaak meer meespeelt. Kort door de bocht; als iemand mentale klachten heeft, resulteert dit in lichamelijke klachten én andersom.”

 • Verdiepen

  Eva: “Toen ik bij De Akker begon heb ik een opleiding gevolgd voor arbeidsfysiotherapeut. Deze specialisatie gaat in op arbeidsgerelateerde klachten. Dat kunnen klachten zijn door een verkeerd afgestelde stoel of bureau, maar ook door een slechte zithouding, repeterende bewegingen, fysiek zwaar werk etc. Ik ga dan met werknemers aan de slag om te kijken of we iets aan de werksituatie kunnen doen, maar ook met de persoon zelf. Denk aan het ‘traditioneel’ fysiotherapeutisch werken met de spieren en/of gewrichten, maar ook oefeningen om je lichaam sterker te maken of een goede zit- of stahouding aan te leren. Zo verbeteren we je lichamelijke belastbaarheid en kun je meer hebben. Maar inmiddels ben ik ga ook zeer regelmatig aan de slag met het gedrag van mensen. Het gebeurt vaak dat iemand bij mij komt met de vraag of ik naar de werkplek wil kijken, maar dat blijkt dat de lichamelijke klachten ontstaan door te weinig bewegen tussendoor, geen goede houding of door onvoldoende pauze te nemen. Die combinatie van fysiek en mentaal is wat mij heel erg aanspreekt. Ik ben voor de meeste cliënten dan ook een soort coach. Als aanvulling op mijn opleiding arbeidsfysiotherapie ben ik mij dan ook gaan verdiepen in het gedrag van mensen en heb ik bijvoorbeeld een opleiding tot vitaliteitscoach afgerond.”

 • Maatschappelijke verandering

  “Het valt me op dat we heel erg veel ‘moeten’ vandaag de dag. Van onze omgeving, van onze baas, van onze klanten, maar vooral van onszelf. Er kan ook zoveel. Je gezin, familie, werken, sporten, maatschappelijk betrokken zijn, helpen op de sportclub of bij school, noem maar op. En onze Lutherse ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-instelling helpt dan niet altijd. We vinden het daardoor al snel normaal om ‘gewoon’ door te gaan en trekken pas aan de bel als we lichamelijke klachten krijgen. Dat kan vermoeidheid zijn, maar ik zie ook veel nek- en schouderklachten. Bedrijven kloppen daardoor ook vaak pas bij Tracé aan op het moment dat hun medewerker al ergens last van heeft, terwijl we veel liever al eerder betrokken zouden worden en zo klachten of zelfs langdurig ziek zijn voorkomen.”; vertelt ze.

 • Preventie

  Eva gaat verder: “Door een goed preventieprogramma op te zetten bespaar je als werkgever uiteindelijk geld. De kosten die je maakt rondom een langdurig zieke werknemer of iemand die met een burn-out thuis zit zijn vele malen hoger dan welk preventietraject ook. En dan heb ik het nog niet eens over de extra belasting op collega`s bij het lange tijd uitvallen van een collega. Dat is haast garantie voor het uitvallen van meer mensen. Ik werk zelf tussen de 32 en 36 uur per week en maak soms heel intensieve dagen, bijvoorbeeld als ik op één middag met 25 medewerkers van een bedrijf een soort van ‘vitaliteitsspeed-dates’ heb gehouden of een mentaal uitdagende coachingssessie heb gedaan. Dan schuif ik het papierwerk vaak even voor me uit en kies er bewust voor om eerder naar huis te gaan en een rondje met de hond te maken of lekker even de bos in te gaan met mijn paard. Daarna ben ik weer helemaal opgeladen en gaat de papierwinkel vaak ook twee keer zo snel.”, vertelt Eva.

 • Kennismaken

  Eva werkt wisselend vanuit één van de locaties van Fysiotherapie De Akker in Elburg, Wezep en Epe en combineert daar de werkzaamheden voor Tracé met de behandeling van patiënten van De Akker. Wil je weten wat Eva voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan op https://www.trace-advies.nl/ of bel met 06-12838500.